Schůze výboru - 14.5.2013, Lednice

  • 31.10.2013
  • Ze schůzí výboru

Výbor CSMS se sešel po pravidelné výroční konferenci Mikroskopie 2013, která se poprvé konala v Lednici.

 

Zápis ze schůze výboru ČSMS
Lednice, 14. 5. 2013

Přítomni:
Pavel Hozák, Ivo Vávra, Jana Nebesářová, Oldřich Benada, Luděk Frank, Pavel Janda, Mariana Klementová, Vladimír Kolařík, Michal Kozubek, Lucie Kubínová, Michal Martinka, Jaromír Plášek, Petr Šittner, Miroslav Šlouf

Přizváni:
Ilona Müllerová, Vlda Filimonenko, David Staněk, Margaryta Sobol, Ingrid Vojteková, Markéta Morská

Omluveni:
Peter Švec, Lenka Pišlová

 

  • Informace o změně statutu ČSMS v důsledku legislativních změn (Pavel Hozák)

Prof. Hozák informoval o změnách, které přináší nový občanský zákoník ve vztahu k občanským sdružením.  S účinností nového občanského zákoníku by se občanská sdružení ke dni 1. ledna 2014 automaticky měla stát „spolky", pokud se jejich členové nerozhodnou, že sdružení změní svou právní formu na „ústav" nebo „sociální družstvo".  Bohužel zatím neexistuje oficiální výklad zákona, jaký bude přesný dopad zákona na občanská sdružení. ČSMS a Micron budou muset změnit statut, protože jsou signály, že zákon vstoupí v platnost opravdu již 1. 1. 2014.

  • Problematika členských poplatků ČSMS (Jana Nebesářová)

Úvodem Ing. Jana Nebesářová sdělila, že stávající výše členských poplatků stále výrazněji ovlivňuje negativně fungování ČSMS, zejména došlo k omezení nabídky stipendií pro studenty. Příjem CSMS kromě členských poplatků tvoří dotace AV ČR ve výši 80 tis. Kč na provoz společnosti a dotace na platbu členských příspěvků do Evropské mikroskopické společnosti ve výši 125 Kč/člen. Příští rok však pravděpodobně obě dotace budou zrušeny, takže reálný odhad příjmů pro rok 2014 je 80 – 100 tis. Kč. Tato částka je nedostatečná pro fungování společnosti.

  • Návrh úpravy členských poplatků pro rok 2014

Z výše uvedených důvodů se navrhuje zvýšit členské příspěvky, a to při zachování stávající výše členských poplatků pro PhD studenty a přenesení hlavního dílu nákladů na ekonomicky aktivní členy. U kolektivního členství se navrhují 3 typy členství – zlaté/stříbrné/standardní.  V závislosti na výběru typu členství bude ČSMS poskytovat rozdílný rozsah služeb pro kolektivní členy. Nejzajímavější službou pro komerční členy je obeslání členské základy informačními/propagačními emaily. Návrh na úpravu členských poplatků je uveden v příloze č. 1.

V rámci diskuse Dr. Kolařík uvedl, že nastavení poplatku pro stříbrného kolektivního člena by mělo být přijatelné pro firmu střední velikosti.  Prof. Kozubek upozornil, že při registraci by měl člen mít možnost odmítnout zasílání komerčních emailů rozesílaných ČSMS.

Návrh nových členských poplatků bude zaslán členům výboru k vyjádření.  Dr. Nebesářová uvedla, že zavedení nových členských poplatků by mělo proběhnout k 1. 1. 2014. Dále uvedla, že nový systém členské evidence umožní lépe sledovat neplatící členy.

  • Informace o nových platebních nástrojích ČSMS (Jana Nebesářová)

ČSMS může nově využívat pro platby platební terminál pro příjem platebních karet.

Proběhla diskuse k možnosti spojit platbu členských poplatků s platbou registračního poplatku na výroční konferenci ČSMS. Prof. Hozák uvedl, že v Lednici není 60% účastníků členy ČSMS, jde zejména o studenty, proto se domnívá, že toto spojení není vhodné.

Dr. Nebesářová sdělila, že společnost nyní eviduje 38 neplatičů, kteří splňují podmínky pro vyloučení, tj. nezaplatili členské poplatky za poslední 3 roky. Po zrušení členství těchto neplatičů by ČSMS měla 206 fyzických členů a 20 firemních členů. Ročně společnost přijme zhruba 40 nových členů.

Hlasování: Výbor schválil zrušení členství 38 členům z důvodu nezaplacení členských poplatků za období 3 let.

 

  • Příprava členské schůze v roce 2014 (Jana Nebesářová)

 

  • 10. 9. 2014 – 16:00 – 19:00, Kongresové centrum Praha
  • Volby nového výboru

Stávající výbor dokončí přípravy světového mikroskopického kongresu IMC 2014. Na kongresu bude zvolen nový výbor. Nyní má výbor 15 členů. K navýšení došlo před 3 lety kvůli přípravě IMC. Předseda navrhl, aby nový výbor měl 9 členů. Dle stanov se výbor skládá z předsedy, místopředsedy, vědeckého tajemníka a členů výboru. Prof. Hozák navrhl, aby byla zřízena nová funkce tajemníka ČSMS.

Hlasování: Výbor schválil, že nový výbor, který bude volen v září 2014, bude složen z 9 členů.

Procedura volby nového výboru bude následující. Stávající členové výboru budou osloveni, zda chtějí pokračovat ve výboru.  Členové ČSMS budou osloveni k dalším nominacím. Kandidátka poté bude postoupena členům ČSMS. Mělo by být zachováno zastoupení 3 témat proporcionálně. Nový kandidát může být přidán těsně před volbou, i na místě, ale je třeba mít připravenou základní kandidátku předem. Dr. Šittner navrhl zvážit možnost košového systému, aby bylo zajištěno vyvážené zastoupení všech oblastí a ČR/SR. Modelem může být košový systém Fyzikálního ústavu AV ČR.  V rámci diskuse se došlo k závěru, že nebude použit košový systém, ale bude dáno doporučení k volbě tak, aby byly proporcionálně zastoupeny všechny obory. Voleb se budou moci zúčastnit jen přítomní členové ČSMS.

 

  • Různé

V roce 2014 se neuskuteční výroční konference ČSMS z důvodu konání IMC 2014 v Praze.

 

  • Body IMC 2014 (Pavel Hozák)
    • Harmonogram

V září 2013 bude spuštěna on-line registrace a příjem abstrakt. Termín pro příjem abstrakt byl po dohodě s IFSM změněn na 3. březen 2014. Termín bude pravděpodobně prodloužen, viz neblahá praxe stávajících kongresů. Na webu IMC 2014 bude informace, že Early registration fee bude možné zaplatit až po obdržení informace, zda byl abstrakt přijat.  „Late breaking posters“ bude možné zaslat i po termínu, budou jen v elektronické formě a bude informace, že nejsou součástí proceedings.

Posterová sekce by mohla být uspořádána tak, že by probíhala zvlášť sudá a lichá čísla. Autoři by stáli u posteru jen 1 h. Dále bylo vzneseno doporučení, aby u posterů byly i fotografie autorů pro snazší identifikaci.

Prof. Hozák informoval, že aktuálně běží výzva pro nominace IFSM awards. Jde o 3 medaile, jejíž nositelé budou vyhlášeni na kongresu a budou mít v pátek plenární přednášky.

Dr. Nebesářová informovala o výzvě na „pre and post-congress activities“. Vybrané aktivity budou zahrnuty do registračního formuláře.

Abstrakta – skupina Dr. Šloufa ověří podmínky pro zařazení do Thomson Reuters. Dále bude testován systém gReception pro abstrakta. Bude ověřeno, jakým způsobem jsou zálohována data v systému.

Mikroskopie hrou bude rozšířena o stanoviště zaměřené na nanomateriály. M. Sobol rozešle předběžný program výstavy členům LOC, aby mohli doplnit témata v rámci jednotlivých stanovišť.

  • Vědecký program (Lucie Kubínová)

V rámci diskuse k plenárním řečníkům za oblast Interdisciplinary padl návrh na oslovení Xiaowei Zhuang. Dr. Kubínová jí osloví.

Co se týče zvaných řečníků, I. Vojteková zašle koordinátorům sebrané návrhy na zvané řečníky se žádostí o jejich rozdělení na „highly recommended“, „recommended“ a „not recommended“. Poté se zašlou předsedajícím sekcí doporučení řečníci s tím, že si budou moci doplnit vlastní návrhy. LOC-EXEC prosí koordinátory, aby zvážili nominování členů výboru IFSM na zvané řečníky.

  • Různé

Dr. Klementová otevřela téma „Micrograph Competition“.  Navrhla, že připraví popis soutěže. Fota by se přijímala do června 2014.

Zlatí a stříbrní členové společnosti